Girls1st sweden Libresse initiative
Allt om puberteten!
 

Puberteten är en period på 5-6 år då kroppen förändras från att ha varit ett barn till att så småningom bli en vuxen kropp.

Hur kommer man in i puberteten?

Puberteten börjar när hypofysen sätter igång att producera en massa nya hormoner. Inte bara kroppen påverkas, känslorna växer och mognar, och det kan det vara både en ganska jobbig men också spännande process. Man känner inte riktigt igen sig själv ibland!

När är det dags?

Puberteten brukar börja mellan 10 och 14 års ålder, men för en del händer det tidigare och en del senare. Men om man är 14 år och inte sett några tecken på förändring brukar man kalla det sen pubertet. Då kan man kontakta skolsköterska eller vårdcentral. Man kan inte själv göra så att man kommer fortare i puberteten. En del längtar efter att få bröst och mens, medan andra tycker det känns jobbigt. Det är bra att se förändringarna som ett tecken på att kroppen är frisk och fungerar som den ska.

Tecken på att man kommit i puberteten.

Det första tecknet på att man kommit in i puberteten är ofta att man växer fortare, och händerna och fötterna blir ofta större snabbt. Brösten börjar också växa, och ibland växer det ena fortare än det andra. Körtlarna i brösten utvecklas och man kan känna små hårda knölar bakom bröstvårtorna. Ofta är brösten väldigt ömma, och det kan kännas skönt med en mjuk sport-bh som håller dem på plats. Håret på könet och under armarna börjar också växa, och en del får en sträng av hår upp mot naveln. Många tycker kanske att det känns onaturligt med hår här och där eftersom bilden av tjejer i media är att de flest är helt hårlösa. Det är viktigt att komma ihåg att de flesta man ser på bild är rakade eller photoshopade, de har egentligen hår precis som man själv. Både hår och hud blir fetare i puberteten, och många får finnar och pormaskar. När man växer snabbt kan man få hudbristningar, rödaktiga strimmor i huden på brösten, höfterna och låren. Det beror på att huden sträcks ut fortare än den hinner anpassa sig, och ingen hudkräm hjälper mot detta. Bristningarna bleknar och syns knappt med tiden. Man börjar också svettas mer i puberteten, och även om man inte har luktat svett innan så gör man det ofta nu, så det är bra att tvätta sig eller duscha varje dag. När man väl kommit ur puberteten så man för det mesta att svettas så mycket.

Vad händer i underlivet?

Underlivet förändras också, både i storlek och färg. Blygdläpparna växer och ofta är de olika stora och de inre sticker ofta ut utanför de yttre blygdläpparna. Precis som att alla ser olika ut i ansiktet ser man olika ut i underlivet. I vecken mellan blygdläpparna blidas ”smegma”, det är ett vitt fett som produceras av talgkörtlarna för att den ömtåliga huden inte ska bli torr och spricka. Man brukar få flytningar ett par år innan första mensen kommer. Det är vanligt att ha brunaktiga flytningar ett tag innan mensen kommer. Innan man får sin första mens har man ägglossning, och detta innebär att man är könsmogen och kan bli gravid. Mensen brukar komma cirka två år efter det att brösten börjat växa och flytningarna satt igång, men det är olika från person till person.

Vad händer i huvudet?

De flesta börjar också tänka mer på sex, och att utforska sin kropp genom att onanera är något som är helt naturligt och som nästan alla gör. Många upplever att humöret förändras väldigt i puberteten, och det är bra att ha någon att prata med om hur det känns. Att röra på sig kan vara väldigt skönt när man har mycket känslor i kroppen. Om man håller på med någon sport så är det bra, men annars man dansa till hög musik i sitt rum, då får man avreagera sig och motion på samma gång.

 

Vanliga frågor

 

Jag känner som små knölar i mina bröst, är det farligt?

Det du som ung känner är körtlarna i brösten som börjar växa i puberteten, och det är helt normalt. Brösten kan också vara väldigt ömma ett tag, så använd gärna en mjuk sport-bh.

Min mamma kom i puberteten när hon var 12 år, kommer det att vara likadant för mig?

Tyvärr är det omöjligt att veta exakt när någon ska komma i puberteten, men för en del händer det ungefär vid samma ålder som för deras mamma.

Jag blir arg och skriker och bråkar för ingenting. Vad ska jag göra?

Det är väldigt bra om man kan prata med någon i familjen om hur man känner sig, att man inte känner igen dig själv och att minsta sak får en att vilja skrika. Ha inte för stora krav på dig själv, ta det lugnt och gör saker som du gillar. Träning hjälper faktiskt, men om man inte gillar det kan man pröva att dansa ensam på sitt rum till jättehög musik! Då får man både avreagera sig och motion samtidigt.

Alla är i puberteten utom jag. Är det något fel på mig?

Nej, det är inget fel på dig, det är alltid jobbigt att vara sist (och först!) med att komma i puberteten! Har du inte sett minsta tecken på pubertet när du är 14 år kan du kontakta skolsköterskan så ser hon till att du får hjälp.

 

Vill du veta mer om puberteten?

 

Lär dig mer på vår YouTube-serie Blodigt Allvar ».

Eller prata, fråga och fundera om mens och pubertet med andra tjejer forumet »

Mer om mens, allt möjligt - högt och lågt, har vi samlat här » 
 
 
 
Loading
Har du glömt ditt lösenord?
Det är lugnt! Skicka bara in ditt användarnamn eller din e-postadress så skickar vi dig dina inloggningsuppgifter.
Glöm inte att skriva din e-postadress (eller ditt användarnamn).
E-postadressen (eller användarnamnet) som du har angett verkar vara ogiltig
Ett e-postmeddelande med instruktioner har skickats till din e-postadress.
Det uppstod ett serverfel när du försökte skicka ett e-postmeddelande. Kontakta administratören.
Email eller användarnamn
 
 
 
 
 
 
 
Hej! Din webbläsare är lite mossig :-(
Uppdatera till någon av följande versioner så att du kan komma åt alla funktioner på Girls1st:
1.5
6.0
2.0
2.0
 
 
 
Sök
  • Söker... Loading

 
 
 

Ta bort konto

Ditt Girls1st.se konto är borttaget.