Girls1st sweden Libresse initiative
Allt om sex!
 

Vad man menar med begreppet sex kan vara olika för olika människor. Man kan ha sex med sig själv eller med någon annan, men det allra viktigaste när det gäller sex är att aldrig göra något som man själv inte vill. Att man inte känner sig tvingad, eller att man gör något för att man tror att man måste eller bör göra det, för att "alla andra" gör det.

Hur gammal måste man vara för att få ha sex?

Det finns egentligen ingen ålder som är starten för att kunna ha sex, (och ingen ålder som är slutet för det heller) men i Sverige har vi en lag som förbjuder sex med någon som är under 15 år. Lagen är till för att skydda barn och ungdomar. Om man fått mens eller inte spelar ingen roll. Det är alltid viktigt att skydda sig vid samlag, dels mot graviditet men också mot könssjukdomar. En kondom skyddar mot bägge, medan p-piller och liknande preventivmedel bara skyddar mot graviditet.

Vad menas med att ”förlora oskulden”?

Ibland kan man höra ordet ”oskuld” om den som inte har haft sex med någon annan. När man har haft sex första gången brukar man säga att man blivit av med oskulden eller tappat oskulden men en del gillar inte att använda ordet oskuld. Kanske för att det låter som att man har skuld när man inte är oskuld, som om att man ska skämmas för att man har haft sex. Det ska man ju inte! De flesta som använder ordet oskuld tänker inte så, utan man säger helt enkelt oskuld som ett ord för att man inte har haft sex. Det går inte att se på en person om den har haft sex eller inte. Inte ens en läkare eller barnmorska kan se det. Förr i tiden trodde man att det fanns en ”mödomshinna” som täckte för slidmynningen och som gick sönder när man hade sex första gången. Nu vet vi att det finns en krans av slemhinneveck runt slidöppningen, slidkransen, som kan vara mer eller mindre stram.

Sex och förväntningar.

Man har alltid rätt att själv bestämma över sin sexualitet och hur man vill att den ska vara, så länge det inte gör någon annan illa. Det finns ofta förväntningar på vad man ska tycka om som tjej eller kille. Många som inte har så mycket erfarenhet av sex kanske tror att det går till som i porrfilmer, och att tjejer gillar ”in och ut” sex mest av allt. Men sex handlar om känsla och lust. Det är inte en prestation, något man är ”bättre” eller ”sämre” på. Hångel är ofta underskattat, man måste inte ha omslutande/penetrerande sex direkt. Det finns så många känselceller över hela kroppen och att hångla med någon - eller leka med sig själv - och utforska sin kropp kan ge njutning och närhet. Så försök att slappna av så mycket det går, lek, njut och utforska så blir det bäst!

Vad är preventivmedel?

Ett preventivmedel är ett medel för att inte bli gravid. Det finns olika typer av preventivmedel som fungerar på olika sätt. P-piller, p-ring eller p-plåster innehåller två olika hormoner, östrogen och gestagen. De gör att man blöder regelbundet, men ska inte användas om man har risk för blodpropp i familjen eller har BMI över 30. Minipiller och p-stav innehåller bara gestagen, det ena hormonet, och gör ofta att mensen minskar och blir lite oregelbunden. Något som är väldigt praktiskt är spiral. Det finns två olika hormonspiraler och en kopparspiral. Den ena hormonspiralen kan sitta i 5 år, och den andra i 3 år. Kopparspiralen sitter i 5 år. Spiral kan man ha, även om man inte fött barn. MEN det är bara kondom som skyddar mot könssjukdomar, så det är viktigt att använda det även om man har ett annat säkert preventivmedel! Att sätta på en kondom rätt är en teknik man måste lära sig, annars är det lätt att kondomen går sönder.

 

Vanliga frågor

 

Kan någon se om man har haft sex?

Nej inte ens en läkare eller barnmorska kan se om du haft sex.

Vad är oskuld?

Man brukar säga det om någon som inte har haft sex än. En del tycker att det är ett dåligt ord, eftersom det verkar som att man har ”skuld” när man haft sex.

Finns mödomshinnan?

Nej det finns ingenting som täcker för slidöppningen, utan runt den sitter en krans av slemhinneveck - slidkransen.

Vilka preventivmedel skyddar mot könssjukdomar?

Kondom är det preventivmedel som skyddar mot både sexuellt överförbara sjukdomar och graviditet. Tänk på att det alltid är viktigt att skydda mot könssjukdomar sig vid samlag och att därför använda kondom även om man har ett annat säkert preventivmedel!

Varför kan jag inte komma när min kille är i mig?

Väldigt många tjejer känner ingenting när något bara (en penis, dildo, finger) åker ut och in i slidan, eller när något trycker på G-punkten. Det gäller att utforska sin egen sexualitet, vad just man själv gillar. Många tycker om att klitoris stimuleras, antingen direkt på eller bredvid. Klitoris yttre del är liten, men den förgrenar sig i kroppen över ett stort område. Pröva och lek, sex är ingen prestation utan ett nöje och ett sätt att komma nära.

 

Vill du veta mer om sex?

 

Lär dig mer på vår YouTube-serie Blodigt Allvar ».

Eller prata, fråga och fundera om sex med andra tjejer forumet »

Du kan också prata, fråga och fundera om det här med kärlek - för det hör ju ihop med sex - i vårt forum om loooooove!»

Mer om sex, allt möjligt - högt och lågt, har vi samlat här » 
 
 
 
Loading
Har du glömt ditt lösenord?
Det är lugnt! Skicka bara in ditt användarnamn eller din e-postadress så skickar vi dig dina inloggningsuppgifter.
Glöm inte att skriva din e-postadress (eller ditt användarnamn).
E-postadressen (eller användarnamnet) som du har angett verkar vara ogiltig
Ett e-postmeddelande med instruktioner har skickats till din e-postadress.
Det uppstod ett serverfel när du försökte skicka ett e-postmeddelande. Kontakta administratören.
Email eller användarnamn
 
 
 
 
 
 
 
Hej! Din webbläsare är lite mossig :-(
Uppdatera till någon av följande versioner så att du kan komma åt alla funktioner på Girls1st:
1.5
6.0
2.0
2.0
 
 
 
Sök
  • Söker... Loading

 
 
 

Ta bort konto

Ditt Girls1st.se konto är borttaget.