Girls1st sweden Libresse initiative
Allt om flytningar!
 

Flytningar är en slags lite klibbig vätska, ett ”sekret”, som täcker och skyddar slemhinnorna i slidan.

Varför har man flytningar?

Flytningar har man för att skydda slidans och urinrörets slemhinnor genom att hålla dem fuktiga, rena och skydda dem mot bakterier som kan leda till infektioner.

Hur ska flytningar se ut?

De kan vara vita/gulvita eller genomskinliga, och brukar lukta syrligt, som filmjölk ungefär. Om man oroar sig för att andra ska känna att ens flytningar luktar, så kan man tänka på om man någonsin själv har känt att någon kompis luktar. För det allra mesta har man inte det, det är bara man själv som tänker på det. Flytningarnas konsistens kan vara krämig eller rinnig och ändras beroende på var man är i menscykeln. Under ägglossningen som inträffar ca två veckor före mensen får man ofta mer flytningar än vanligt, och de är ofta genomskinliga och ”halkiga”. Det beror på att livmoderhalsen producerar ett sekret som gör det lättare för spermier att överleva och ta sig hela vägen fram till ägget. Före och efter mensen kan flytningarna vara lite brunaktiga och innehålla lite mensblod, det är helt normalt.

Hur mycket flytningar ska man ha?

Ibland har man mycket flytningar, och tycker man att det blir obehagligt kladdigt finns det tunna små trosskydd man kan använda, så slipper man byta trosor hela tiden. Om man är gravid eller äter p-piller kan flytningarna också öka. Man kan själv inte göra så att man får mindre mängd flytningar.

När får man flytningar?

När man är ung och inte har fått mens ännu är flytningarna ett tecken på att man är på väg in i puberteten. En del får flytningar i några månader, andra ett par år innan första mensen kommer. Sedan har man flytningar resten av sitt liv.

Ta hand om slemhinnorna!

Det är viktigt att inte använda tvål när man tvättar sig i underlivet. Använder man tvål blir slemhinnorna torra och ömtåliga. Då kan det bli små, små sprickor i dem som gör ont och kliar när man cyklar, rider eller har sex. Det räcker att skölja underlivet med ljummet vatten en gång om dagen, och känns det torrt kan man smörja på en mild oparfymerad olja. Det är också bra att inte använda för åtsittande byxor och trosor när slemhinnorna är torra.

Ska flytningar lukta?

Om flytningarna ändrar färg och blir gröngrå eller börjar lukta dåligt (som rutten fisk ungefär) så kan det vara något som inte står riktigt rätt till. Då kan man t ex ha fått en "vaginos”, en infektion i slidans slemhinnor. Det behandlas med antibiotika som skrivs ut av läkare. Man kan kontakta ungdomsmottagning, vårdcentral eller en barnmorskemottagning, så får man hjälp.

Svamp och andra besvär.

Om man har en vit grynig flytning och klåda i underlivet kan man ha fått en svampinfektion. Då kan man behandla sig med receptfri medicin från apoteket. Könssjukdomen klamydia kan ge ökade, blodblandade flytningar och göra att det svider när man kissar, men man behöver heller inte få några symtom alls. Klamydia smittar vid sex, så har man aldrig haft sex behöver man inte oroa sig för klamydia.

 

Vanliga frågor

 

Vad är flytningar egentligen?

Flytningar är en slags klibbig vätska, ett ”sekret” som täcker slemhinnorna i slidan. De är till för att skydda slidans och urinrörets slemhinnor genom att hålla dem fuktiga, rena och skydda dem mot bakterier som kan leda till infektioner.

Jag har flytningar fast min mens har kommit, är det normalt?

Ja, det är helt normalt! Flytningarna är till för att skydda slidans slemhinnor, och har man en slida så har man flytningar hela livet.

Kan man använda tampong när man bara har flytningar?

Nej, tamponger suger upp alla vätskor så bra, så slidans slemhinnor blir helt uttorkade om man har tampong utan att ha mens. Då kan det bli små sprickor i slemhinnorna som svider och kliar. Använd ett litet luftigt trosskydd istället.

Mina flytningar ser konstiga ut och luktar illa, är det farligt?

Flytningar är vanligtvis gulvita och luktar lite syrligt, som filmjölk ungefär. Om flytningarna ändrar färg och börjar lukta dåligt, (som rutten fisk ungefär) kan man ha fått en ”vaginos”. Det behandlas med antibiotika som man får hos en läkare.

 

Vill du veta mer om flytningar?

 

Lär dig mer på vår YouTube-serie Blodigt Allvar ».

Eller prata, fråga och fundera om mens och flytningar med andra tjejer forumet »

Mer om mens, allt möjligt - högt och lågt, har vi samlat här » 
 
 
 
Loading
Har du glömt ditt lösenord?
Det är lugnt! Skicka bara in ditt användarnamn eller din e-postadress så skickar vi dig dina inloggningsuppgifter.
Glöm inte att skriva din e-postadress (eller ditt användarnamn).
E-postadressen (eller användarnamnet) som du har angett verkar vara ogiltig
Ett e-postmeddelande med instruktioner har skickats till din e-postadress.
Det uppstod ett serverfel när du försökte skicka ett e-postmeddelande. Kontakta administratören.
Email eller användarnamn
 
 
 
 
 
 
 
Hej! Din webbläsare är lite mossig :-(
Uppdatera till någon av följande versioner så att du kan komma åt alla funktioner på Girls1st:
1.5
6.0
2.0
2.0
 
 
 
Sök
  • Söker... Loading

 
 
 

Ta bort konto

Ditt Girls1st.se konto är borttaget.