Girls1st sweden Libresse initiative
Allt om mens
 

Att ha mens är ett tecken på att kroppen fungerar som den ska, och att du håller på att förändras från barn till vuxen. Under hela sitt liv har man mens ungefär 400 gånger.

Vad är mens?

Själva mensen består av tjock blodrik slemhinna som har vuxit till på livmoderns insida. Vanligtvis har man ägglossning en gång varje månad, och om det ägget inte blir befruktat så behövs inte den näringsrika, blodfyllda slemhinnan och blöder ut som mens.

Hur mycket blöder man?

Hur mycket man blöder och hur många dagar mensen håller är också olika. En del blöder bara ett par dagar och en del över en vecka, men det vanliga är att man blöder 3-7 dagar. Mängden blod är faktiskt bara knappt en deciliter på en hel mens, men ofta känns det mycket mer än så.

Vad är menscykel?

Menscykel kallas perioden mellan mensens första dag och nästa mens första dag. Det vanliga är att mensen kommer med ca 21-35 dagars mellanrum, men det första året man har mens kan den vara väldigt oregelbunden inte alls komma vid samma tid varje månad. Den kan hoppa över flera månader ibland utan att det är något konstigt alls. En del har oregelbunden mens hela livet. Färgen på mensen kan också variera, från ljusrosa till riktigt brunsvart om den rinner ut långsamt och reagerar med syret i luften.

Det är bra att hålla koll på sin mens genom att använda en app i telefonen eller att skriva upp i en almanacka vilken dag mensen kommer och när den slutar. Om man har haft sex är en anledning till att mensen uteblir är att man är gravid. Då kan man kontakta en ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning för att göra ett graviditetstest, eller så kan man köpa ett på apoteket.

Mensen kan också utebli om man är stressad eller byter miljö, mår dåligt, går ner i vikt, tränar för hårt, har ätstörningar eller är sjuk på något sätt. Om man har haft regelbunden mens i ett år och den sedan uteblir i ett halvår kan man kontakta en gynekolog för att reda ut vad det beror på. Det finns tabletter man kan ta så att mensen kommer igång igen.

Vad är mensvärk?

Mensvärk beror på att livmodern drar ihop sig för att pressa ut mensblodet, och det är väldigt olika hur man upplever menssmärtan. Några känner inget, andra har väldigt ont när de har mens. Har man ont kan man lägga sig i ett varmt bad eller lägga en PET-flaska med varmt vatten på magen, eller ta värktabletter, t ex Ipren. Det hjälper också ofta att röra på sig, även om man inte har någon större lust att göra det då. Om smärtan är helt outhärdlig ska du vända dig till en gynekolog, det finns hjälp att få.

Vad är PMS?

PMS är en förkortning för premenstruella spänningar och drabbar många tjejer. Man kan känna sig arg, irriterad, svullen, trött eller ledsen och få ömma bröst och mensvärk. En del blir också hungrigare och mer godis- och sötsugna strax innan mensen. Det är bra att hålla koll på när mensen ska komma, så att man kan vara lite förberedd om man brukar känna av PMS. Det går att lindra symtomen genom att dricka mycket vatten, röra på sig, sova ordentligt och det kan vara bra att inte planera in för mycket aktiviteter så att man blir stressad just de dagarna. Ta hand om sig helt enkelt!

När får man sin första mens?

Det är olika hur gammal man är när första mensen kommer. De flesta är mellan 12-14 år när den första mensen kommer, men den kan också komma när man är 9 eller 16 år utan att det är något som är fel. Om man inte fått sin första mens när man är 16-17 år ska man kontakta en gynekolog för att reda ut vad det beror på.

Den första mensen är ett tecken på att man håller på att förändras, och det kan kännas väldigt privat och jobbigt att prata om med sina föräldrar. Men ens mamma har ju själv varit i samma situation, och blir troligen bara glad över att få veta. Om det känns jättejobbigt att berätta öga mot öga, så kan man skriva ett litet brev och ge till sin mamma. Då vet hon nästa gång ni pratar. Självklart måste man inte berätta om man inte vill.

Alla utom jag!

Det kan vara jobbigt att vara först eller sist med att få mens, eftersom det är en så viktig händelse i livet. Första gången kommer mensen ofta som en total överraskning, man ser blod i trosorna och blir kanske lite rädd. Det brukar inte komma så mycket första gången, så då räcker det att ta lite toapapper och lägga i trosorna som skydd. Har man kommit in i puberteten kan det vara bra att ha ett mensskydd med sig i väskan, så är man förberedd.

Vill inte ha mens nu!

Ibland är det helt fel tidpunkt att ha sin mens, om man ska åka på solsemester och bada mycket, eller kanske ska man tävla i någon sport. Då finns det möjlighet att skjuta upp mensen genom att äta tabletter med gulkroppshormon. Dessa skrivs ut av läkare, så vill man pröva det får man kontakta vårdcentralen eller ungdomsmottagningen.

 

Vanliga frågor

 

Varför har man mens?

Mensen består av blodrik slemhinna från livmodern. Om man är gravid används den som näring åt det växande barnet, om man inte är gravid behövs den inte, då stöts den ut och blir mens.

Jag har oregelbunden mens, är det farligt?

Nej, det är inte farligt. De flesta har oregelbunden mens det första året de har mens, och för en del fortsätter den att vara oregelbunden hela livet.

Det bara forsar när jag har mens, hur mycket blöder man egentligen?

Det känns mycket mer än det är, normalt blöder man 20-80 ml, alltså knappt en deciliter under en hel mens. Om man har både tampong och binda och ändå får byta ofta kan man kontakta en gynekologmottagning eller ungdomsmottagning för att få hjälp.

Jag vill skjuta upp mensen, går det?

Ja, det finns tabletter med gulkroppshormon som man börjar med några dagar innan mensen ska komma, och slutar med när det är ok att ha mens. De är receptbelagda och skrivs till exempel ut av läkare på vårdcentral.

 

Vill du veta mer om mens?

 

Lär dig mer på vår YouTube-serie Blodigt Allvar ».

Eller prata, fråga och fundera om mens med andra tjejer forumet »

Mer om mens, allt möjligt - högt och lågt, har vi samlat här » 
 
 
 
Loading
Har du glömt ditt lösenord?
Det är lugnt! Skicka bara in ditt användarnamn eller din e-postadress så skickar vi dig dina inloggningsuppgifter.
Glöm inte att skriva din e-postadress (eller ditt användarnamn).
E-postadressen (eller användarnamnet) som du har angett verkar vara ogiltig
Ett e-postmeddelande med instruktioner har skickats till din e-postadress.
Det uppstod ett serverfel när du försökte skicka ett e-postmeddelande. Kontakta administratören.
Email eller användarnamn
 
 
 
 
 
 
 
Hej! Din webbläsare är lite mossig :-(
Uppdatera till någon av följande versioner så att du kan komma åt alla funktioner på Girls1st:
1.5
6.0
2.0
2.0
 
 
 
Sök
  • Söker... Loading

 
 
 

Ta bort konto

Ditt Girls1st.se konto är borttaget.