Girls1st sweden Libresse initiative
Allt om mensskydd!
 

Det finns en hel massa olika slags mensskydd; tamponger, bindor, menskopp och trosskydd i olika storlekar och med olika uppsugningsförmåga och funktion. Här kan du läsa om de vanligaste. Du behöver olika mensskydd beroende på ålder, hur mycket mens du har, vad du ska göra och var i menscykeln du befinner dig. Så det är en bra idé att prova sig fram till det som passar just en själv bäst.

Vad är trosskydd?

Trosskydd finns i flera olika storlekar med olika uppsugningsförmåga. De kan vara bra att använda precis före och efter mensen eftersom det då är svårt att veta om man kommer att börja blöda under dagen. Det räcker ju med ett par droppar blod för att det ska bli fläckar i trosorna. Det finns små luftiga trosskydd som du kan använda om du har flytningar och tycker att det känns kladdigt i trosorna, eller som ett extra skydd om du använder tampong. Trosskyddet fäster du i trosan med hjälp av en klisterremsa, så det sitter på plats och du kan röra dig precis som vanligt.

Vad är bindor?

Bindor har man under mensen, och på paketen finns det symboler med olika många fyllda droppar. De med flest fyllda droppar suger upp mest och tvärtom. En del bindor har, förutom klisterremsan som du fäster den i trosan med, även ”vingar”, små flikar som du viker runt troskanten för att bindan ska sitta stadigt och att det inte ska läcka blod på troskanten. På natten kan du använda en nattbinda som är längre och suger upp mer mensblod.

Hur ofta måste jag byta?

Du bestämmer själv hur ofta du vill byta binda, och du behöver inte byta varje gång du varit på toaletten. Om bindan känns tung och full byter du oftare och om du bara blöder lite så byter du mer sällan. Trosskydd byter du också när du tycker det behövs.

Vad är en tampong?

Tampong är ett mensskydd som du för in i slidan, där suger den upp mensblodet så att det inte rinner ut. Tamponger finns i tre storlekar, ”mini” i gult, ”normal” i blått och ”super” i rosa paket. Du kan använda tampong även om du inte har haft slidsamlag, och ingen kan se om du använt tampong eller inte. Du kan börja använda tampong direkt, från första dagen av din första mens om du vill, men många vill känna sig för lite och se hur mycket de blöder innan de börjar använda tampong. Det är viktigt att veta att tampongsnöret inte kan gå av, hur mycket du än drar! Och tampongen kan inte fastna eller försvinna in i kroppen. Slidan är ju ett veckat rör, och högst upp i slidan sitter livmoderhalsen vars öppning är litet som ett knappnålshuvud.

Hur sätter man in en tampong?

Första gången du provar att sätta in en tampong är det bra att börja med den minsta, ”mini” i gult paket. Pröva en dag då det blöder som mest, då glider tampongen in lättast. Tvätta händerna, sitt på huk eller på toaletten och försök att slappna av så mycket du kan. Känn med ett finger efter var slidmynningen är (den sitter mellan urinröret och analöppningen) och för upp ett finger så långt det går för att känna slidans vinkel, hur den är riktad. Sätt in tampongen med hjälp av ett finger snett bakåt så långt in det går. När tampongen sitter rätt känns den inte.

Varför använda tampong?

Tampong är praktiskt när du sportar och inte vill ha något som skaver eller halkar på sned. Det går också jättebra att använda tampong när du bastar eller badar, men det är viktigt att byta den direkt efter det att du badat klart, eftersom den då är full av "smutsigt" vatten, och det är inte bra att gå omkring med det inne i kroppen. Ska du bada flera gånger i sträck behöver du inte byta mellan baden.

Hur ofta ska jag byta tampong?

Du kan ha samma tampong inne i max åtta timmar innan du byter. Så vet du med dig att du ska använda tampong på natten och sover längre, så får du sätta väckarklockan, byta tampong och somna om igen.

Var gör jag av mina använda mensskydd?

Det absolut viktigaste är förstås att inte spola ner dom i toaletten, det får man ALDRIG göra, vare sig med tamponger eller bindor. På de flesta offentliga toaletter finns det en liten behållare eller påse någonstans på väggen vid toastolen där man kan slänga använda mensskydd. Då rullar man bara ihop sin binda och slänger den där. Ibland finns det inte någon sådan behållare, eller ens en papperskorg där man kan slänga bindan när man virat in den i toapapper. Har du köpt Libresse binda med ”Roll Press Go” rullar du bara in den i plasten och pressar ihop de förlimmade kanterna. Annars kan man ha ett par plastpåsar i väskan så att man alltid kan ta med sig sina använda mensskydd. Om man inte vill ha genomskinliga påsar så finns det fina hundbajspåsar i olika färger! Att ha med sig en liten ask eller burk kan också vara ett alternativ. Har man med sig påse eller burk är man inte beroende av att slänga sina mensskydd direkt, utan kan vänta tills man hittar ett bra ställe.

MER TEXT, BILD:

 

Vanliga frågor

 

När kan jag börja använda tampong?

Du kan börja med tampong från första mensen om du vill!

Kan tampongen fastna?

Nej, tampongen kan inte fastna. Men den kan vara trög att dra ut om den inte blivit tillräckligt blodfylld utan har sugit upp fukten från slidväggarna och klibbat fast.

Hur sätter jag in en tampong?

Tvätta händerna, sitt på huk eller på toaletten och försök att slappna av så mycket du kan. Känn med ett finger efter var slidmynningen är (den sitter mellan urinröret och analöppningen) och för upp ett finger så långt det går för att känna slidans vinkel, hur den är riktad. Sätt in tampongen med hjälp av ett finger snett bakåt så långt in det går.

Hur ofta ska jag byta binda?

Du byter binda när du tycker att den känns tung och full, eller ett par gånger per dag om du inte blöder så mycket.

Vilken binda är bäst?

Det beror helt på hur mycket du blöder, titta på antalet fyllda droppar på paketet, så förstår du hur mycket bindan suger upp.

 

Vill du veta mer om mensskydd?

 

Lär dig mer på vår YouTube-serie Blodigt Allvar ».

Eller prata, fråga och fundera om mens och mensskydd med andra tjejer forumet »

Mer om mens, allt möjligt - högt och lågt, har vi samlat här » 
 
 
 
Loading
Har du glömt ditt lösenord?
Det är lugnt! Skicka bara in ditt användarnamn eller din e-postadress så skickar vi dig dina inloggningsuppgifter.
Glöm inte att skriva din e-postadress (eller ditt användarnamn).
E-postadressen (eller användarnamnet) som du har angett verkar vara ogiltig
Ett e-postmeddelande med instruktioner har skickats till din e-postadress.
Det uppstod ett serverfel när du försökte skicka ett e-postmeddelande. Kontakta administratören.
Email eller användarnamn
 
 
 
 
 
 
 
Hej! Din webbläsare är lite mossig :-(
Uppdatera till någon av följande versioner så att du kan komma åt alla funktioner på Girls1st:
1.5
6.0
2.0
2.0
 
 
 
Sök
  • Söker... Loading

 
 
 

Ta bort konto

Ditt Girls1st.se konto är borttaget.